_MG_6255Wat een enerverende dag. Even een terugblik op 2 reisdagen. Gisteren een lange reisdag gehad van Vientiane naar Savannakhet. Onderweg hebben we een tussenstop gemaakt bij That Ing Hang of wel stoepa van de hangboom. De stoepa is gebouwd tijdens de regering van koning Setthathirat in het midden van de 16de eeuw. Volgens de overlevering stond er op deze plaats ooit een ouder heiligdom uit de 6de eeuw voor Chr. Op deze plek zou Boeddha tijdens een bezoek hebben gerust onder een hang- of bodhi-boom. De bevolking beschouwt de tempel daarom als zeer heilig. Een kloostergang met 4 poorten omringt het complex. De stoepa staat op een kubusvormige  basis met 3 oplopende terrassen, is 9 meter hoog en wordt bekroond met een gouden parasol. Decoraties op de that met afbeeldingen van de hindoegoed Shiva verraden Khmer invloeden. Bij de that staan houten gebouwen die dienen als verblijfplaats voor monniken. We hebben ons door een monnik een bandje om laten doen voor voorspoed.

_MG_6234De aankomst in Savannakhet was deprimerend. Een verschrikkelijk smerig, Chinees aandoend hotel. In de avond hebben we wel lekker Italiaans gegeten.

Vanochtend om 7 uur vertrokken. Bij de 2de tussenstop hebben we heerlijke koffie met croissants op. Mmmm dat was zalig. Onze volgende stop was bij Wat Phu. Dit complex wordt door Unesco beschermd sinds 2001.

Het is een tempelcomplex van de Khmer. Het ligt aan de voet van de berg Phu Passak, 8 km ten zuidwesten van Champassak. Voor de Khmer gold de berg als heilig., vanwege een enorme rots aan de top, de Linga Parvata. De rots zou de vorm hebben van een lingam, het fallussymbool van de hindoegod Shiva.

_MG_6269What Phu heeft 3 niveaus die met elkaar zijn verbonden door een lange weg van trappen. De trappen hadden vroeger leuningen in de vorm van naga’s of mythische draken, maar die zijn grotendeels verdwenen. Het was maar goed dat Erwin niet mee naar boven was geklommen. Buiten het feit dat het erg steil was, waren de treden ook erg smal en oneffen. Ook Liesje was erg buitenadem en minstens 3 liter vocht kwijt. Dat was afzien. Maar het resultaat mocht er zijn het was prachtig en het uitzicht fenomenaal.

_MG_6274Overal op het terrein staan plumeria bomen, een soort frangine met witte bloemen die bekend staat als tempelboom.  Aan weerszijde van de weg stonden deze bomen, prachtig.

Op het platvorm van de vijver zat vroeger de koning. Van het platvorm loopt de procesgang aar de paviljoens, die nu worden gerestaureerd. De vrouwen sliepen in het paviljoen aan de linkerzijde en de mannen aan de rechterzijde. Aan de voet van de trap staat een beeld  van Phaya Kammatha, de legendarische stichter van What Phu.

Op het 2de niveau stonden vroeger 6 bouwwerken van baksteen. Daarvan zijn alleen nog de fundamenten te zien.

_MG_6277Op het 3de en hoogste niveau staat de hoofdtempel die aan Shiva is gewijd. De gevel van de tempel van Shiva heeft beeldhouwwerk met  scenes uit de Pha Lak Pha Lam een Laotiaanse versie van de Ramayana. En afbeeldingen van Shiva met zijn geliefde Parvati. De lingam die in de tempel stond is verdwenen. In de tijd van Angkor leidde men de water uit een nabijgelegen bron via stenen pijpen naar de tempel. Na het wassen van lingam ving met het heilige water op zodat de pelgrims zich ritueel konden reinigen. Nu wassen gelovigen zich rechtstreeks met het water uit de bron.