_MG_5806Vanochtend nog een keer vroeg opgestaan om de monniken te bekijken.  Het was nu droog en dus nog meer toeristen. We zijn aan de niet zo toeristische kant gaan staan, dat scheelde echt veel. Er waren vanochtend ook veel meer monniken. Het is een prachtig gezicht als je ze zo aan ziet komen lopen, indrukwekkend. Je vraagt je alleen af hoe dit er over 5 jaar uit ziet. Nu ja, daar moet je maar niet te veel bij stilstaan, want dat is met alles wat we onderweg zien.

_MG_5851Op pad naar Phonsovan, waar we de Vlakte der Kruiken gaan bezoeken. Dit is een mysterieuze vlakte van 30 bij 30 kilometer met schijnbaar lukraak verspreid reusachtige stenen kruiken van onbekende afkomst. De Fransen noemden het gebied Plaine de jarres, Vlakte der Kruiken. De Laotiaanse naam is Thong Hai Hin.

 

 

 

_MG_5846De urnen zijn over 3 plaatsen verspreid. Wij zijn op locatie 1 geweest, 12 km ten zuidwesten van Phonsovan. Deze plek heeft met 273 kruiken het grootste aantal van de drie. Hier staat ook de zwaarste kruik van de vlakte. De urn weegt 6 ton en staat bekend als overwinningsbeker van Koning Khun CHuang. Ook bevindt zich hier een grot waar de soldaten van de Pathet Lao zich verscholen. De grot heeft drie openingen in het plafond. Twee ervan zijn het gevolg van  Amerikaanse bommen. Het derde gat is het natuurlijke of gemaakt door de megalitische bewoners van de vlakte. Wetenschappers denken dat de grot vroeger werd gebruikt voor crematies of voor het verhitten van aardewerk.

_MG_5857Na aankomst in Phonsovan de film over de vergeten oorlog in Laos gezien. We kennen allemaal de oorlog in Vietnam en Cambodja, maar de Amerikanen hebben doelbewust de mensen in Laos vermoord en gebombardeerd met clusterbommen, bang als ze waren voor het communisme. Er is een halve ton aan springstof per inwoner van Laos gebombardeerd. Meer dan ze in 1ste en 2de  WO in Duitsland en Japan hebben gebombardeerd. Nu liggen er nog steeds heel veel onontplofte clusterbommen in Laos. De heeft nog dagelijkse gevolgen. Kinderen die spelen en denken dat het een leuke bal is of bij het ontginnen van het land komt iemand er per ongeluk tegen aan. Er zijn projecten die je kunt steunen om deze projectielen onschadelijk te maken. We waren erg onder de indruk na het zien van de film.