IMG_8711isteravond heerlijk gegeten bij de FCC, de Foreign Correspondence Club. Het restaurant op de bovenste verdieping met grote ventilatoren ademt een koloniale sfeer uit. Vanuit de open vensters waaide er een heerlijke wind en hadden we een goed uitzicht op de boulevard. Op een gegeven moment veel geschreeuw en geren en bleek er iemand van zijn tas beroofd te zijn. We hebben daarom weinig belangrijke zaken bij ons, alleen cash geld. Je moet goed opletten en altijd je rugzak goed over beide schouders dragen.

Vanochtend vroeg opgestaan en om 8 uur stonden we bij het Koninklijk Paleis en de Zilveren Pagode. Er waren nog weinig mensen en een strak blauwe lucht, dus de paparazzi konden weer volop aan de slag.

_MG_6669Het complex ligt aan de Boulevard en is tussen 1866 en 1870 in de klassiek Khmer stijl gebouwd. De gebouwen staan op een groot terrein dat is omringd door een hoge muur met een lengte van anderhalve kilometer. De gele Chan Chaya paviljoen is in 1913 gebouwd voor het geven van voorstellingen van klassieke dans en muziek. Het is nu de officiële entree tot het paleis en de koninklijke residentie en kan niet worden bezichtigd. Alle tuinen en heggen zijn goed onderhouden. De Preah Tineang Tevea Vinicchay, de troonhal, heeft een wit gepleisterde hal met daken van oranje tegels en een 59 meter hoge toren met 4 gezichten.

 

IMG_8635De Zilveren pagode dankt haar naam aan de 5329 zilveren vloertegels. Hierin staat ook het Smaragden Boeddha beeld. Hoewel meer dan de helft van de voorwerpen tijdens de jaren van de Rode Khmer uit de tempel is gestolen, werd de pagode zelf ontzien. De overgebleven objecten en Boeddhabeelden geven een goed beeld van het culturele erfgoed van de Khmer.

Een bezoek gebracht aan het Nationaal Museum. Het gebouw staat net ten noorden van het paleis. Er waren prachtige beelden te zien en de opstelling qua tijd was overzichtelijk.

Bij Friends geluncht. Hier wordt aan kansarme kinderen een mogelijkheid geboden om een beroep te leren, bijvoorbeeld serveerster of kok. Na hun opleiding beginnen ze vaak een zaak voor zichzelf of komen ze in een gerenommeerd hotel te werken. Het is gestart door een Oostenrijker en alles komt ten goede aan het project. Het eten was super, een van de lekkerste tapaz die ik de afgelopen 2 weken heb gegeten. Ze hebben ook een recycle winkel waarbij ze vanaf materiaal weer nieuwe producten maken, zoals tassen van autobanden of plastic of papier. Of een omslag voor een boek van rubberbanden. Alles komt ten goede aan de mensen die het hebben gemaakt.

Toch maar een bezoekje aan de Russische markt gebracht en op ons gemak rondgeslenterd. Nu lekker luieren, beetje lezen, foto’s kijken en de blog bijwerken.

Nu nog op zoek naar de goed restaurant voor vanavond, maar dat komt vast wel goed! Morgen een reisdag naar Siem Reap.