_MG_5999We zitten in Chokdee Cafe, een leuk Belgisch restaurant en ik heb net eend besteld. Erwin een lekkere biefstuk met frites en Belgische mayonaise, dus dat komt vanavond helemaal goed. Een Belgische biertje, Rochefort 6 ontbreekt natuurlijk niet._MG_6008

Vanochtend op ons gemak ontbeten en pas om 8 uur vertrokken. We hadden een korte reisdag  met 3 tussenstops waarbij we wat lokale marktjes hebben bekeken en waren we snel op de plaats van bestemming in Vientiane. De hoofdstad van Laos met 1 mio inwoners. Toch heeft ook deze stad iets provinciaals en zijn de Franse koloniale panden ook hier volop aanwezig. De auto heeft zijn intrede gedaan en je ziet alleen de nieuwste modellen rijden. Vientiane ligt in een bocht aan de Mekong rivier en aan de overkant van ons hotel zie je de Mekong en Thailand liggen. Er is een internationale luchthaven en zelfs een universiteit, alleen deze bestaat pas 15 jaar!

 

 

_MG_6016We hebben een leuke groep en zijn de jongere oudere! Vanmiddag met de tuktuk op stap geweest. Eerst  naar de Patuxai of Overwinningspoort. Deze ligt aan het eind van Thanon Lane Xang, de langste straat van de stad. Het bouwsel is de Laotiaanse versie van de Arc de Triomphe in Parijs. Het monument is in de jaren zestig opgericht door het toenmalige regime, ter herdenking aan de Laotianen die zijn gestorven in de oorlogen die zich afspeelden voor de revolutie.

_MG_6024Het bezoek aan de Grote stoepa, Pha That Luang is het belangrijkste monument van Vientiane en het Laotiaanse symbool bij uitstek voor onafhankelijkheid. Hoewel et bouwwerk er nogal grof uit ziet, mag het vanwege zijn grote religieuze  en nationale betekenis bij geen enkele rondreis worden overgeslagen. Volgens de legende zouden vijf Laotiaanse boeddhistische monniken die in de 3de eeuw v. Chr. Op pelgrimsreis waren in India, een bot van Boeddha mee naar Laos hebben gebracht. Eenmaal thuis richtten e een stoepa op om het bot in onder te brengen. Hiervoor is echter geen historisch bewijs te leveren. Uit opgravingen is wel gebleken dat op de plek van de huidige stoepa een Khmerheiligdom uit de 11de-13de eeuw na Chr. Heeft gestaan.

_MG_6035Er liepen zelfs monniken met I-pads en telefoons de stoepa te fotograferen. Een hele gekke gewaarwording is dat.

Er waren nieuwe Boeddha beelden ingepakt en daarom was er vanavond een groot feest. Deze nieuwe beelden worden door meditatie van de monniken vanaf negen uur vanavond tot morgenochtend vroeg bezield.  Er lag een enorme liggende Boeddha.