IMG_8926Wat is het hier in 4 jaar veranderd. Erwin herkend gelukkig nog het een en ander, maar bij mij ligt dat toch effe anders. De stad heeft en enorme toeristische ontwikkeling doorgemaakt. En naar verwachting zal dat de komende jaren alleen maar toenemen. Waarschijnlijk mag je straks alleen nog over vlonder langs de tempels lopen en wordt je met elektrische golfkarretjes vervoerd. Gelukkig is het nog niet zover.

Vanochtend om 6 uur met onze tuk tuk man, onze Cambodjaanse gids die in Siem Reap woont, op pad gegaan. Eerst naar Angkor Thom, toen naar Angkor Ta Prohm en als laatste naar Angkor Wat.

IMG_9042Angkor Thom vonden we 4 jaar geleden zo mooi, dat we het deze keer graag bij zonsopgang wilde zien. Het was prachtig om te zien hoe de op komende zon op de beelden scheen. Het ligt op 2 km afstand van Angkor Wat en is rond 1050-1066 gebouwd door Udayadityavarman. Angor thom betekent grote stad. De hoofdstad, het bestuurlijke en godsdienstige centrum van het Khmer rijk op zijn toppunt was groter dan welke stad in Europa dan ook en bood onderdak aan honderdduizenden inwoners. De stad werd omringd door een 100 meter brede gracht van 12 km lengte. De volgende linie was een 8 meter hoge muur met daarachter een wal voor de verdedigers.

IMG_8834Jayavarman VII bouwde de Bayon als het centrum van de hoofdstad. Vijf stenen toegangswegen leiden over de gracht naar de ommuurde stad. Twee rijen van 54 goden en 54 demonen flankeren de wegen. Angor Thom heeft 5 toegangspoorten en een extra in het oosten. De 23 meter hoge poorten hebben op de hoeken beelden van driehoofdige olifanten. De poorten worden bekroond met een toren van de vier gezichten van bodhhisattva Avalokiteshvara, een verschijningsvorm van Boeddha.

De tempel met de glimlachende gezichten in het centrum van Angor Thom is een van de beroemdste bouwwerken van Angkor. De Bayon werd aan het eind van de 12 de eeuw gebouwd. De meer dan 200 geheimzinnige glimlachende gezichten op de 54 torens verlenen de tempel zijn grote aantrekkingskracht.

 

IMG_8963Het 300 meter lange terras aan de oostzijde van het ommuurde terrein is in het begin van de 13de eeuw gebouwd. Vanuit een houten paviljoen keek de monarch toe op de festiviteiten die werden gehouden op het grote plein voor het platform. Zittend op een leeuwenhuid vertoonde hij zich aan het volk en nam er militaire parades af. De trappen in het midden naar het terras zijn versierd met leeuwen en garuda’s. Het terras dankt zijn naam, terras van de Olifanten, aan de bijna levensgrote afbeeldingen van olifanten en hun begeleiders op de façade van het terras.

IMG_8891Het terras van de Lepra koning is 6 meter hoog en ligt net ten noorden van het Olifanten terras. Kenners houden het erop dat het terras bedoeld was als koninklijk crematorium.

Vervolgens met de tuk tuk naar Angkor Ta Phrom. De jungle heeft deze tempel geheel overwoekerd met gigantische boomwortels. Ze waren druk bezig met restauratiewerkzaamheden en overal lagen vlonders waar je overheen moest lopen in tegenstelling tot 4 jaar geleden. Het werd in 1186 als boeddhistisch klooster gebouwd. Volgens een stenen inscriptie in het Sanskriet die op het terrein is gevonden, bewoonden 2750  monniken het klooster dat werd onderhouden door 80.000 boeren uit 3140 dorpen in de wijde omgeving.

IMG_9103Na een tuk tuk rit van zo’n 6 km kwamen we aan bij Angkor Wat. De tempel met de 5 torens is vanwege te uitgebalanceerde compositie een van de volmaaktste bouwwerken ter wereld. Het complex heeft een totale oppervlakte van 80 ha, meer dan 100 voetbalvelden. Zoals alle tempels is Angkor Wat een allegorische weergave van universum. De piramide in het centrum staat voor de heilige berg Meru, de woonplaats van de goden. De torens symboliseren de pieken rond de berg. De binnenplaatsen zijn de continenten en de buitenmuren de bergen aan de rand van de wereld. De gracht rond het complex geldt al het symbool van de kosmische oceaan.

We kregen het steeds warmer en hebben ons rond lunch tijd af laten zetten in het centrum van de stad om te lunchen. Het vervolg laat zich raden, heerlijk aan het zwembad gelegen en uitgerust van alle indrukken van vanochtend.

We gaan zo in een zeer gerenommeerd Cambodjaans restaurant eten, ben benieuwd wat Erwin er van vindt.