Thailand

Chiang Mai

Dag 1 Amsterdam – Singapore – Chiang Mai
Dag 2 aankomst Chiang Mai
Dag 3 Chiang Mai – Chiang Khong

Het beginpunt van deze rondreis door een deel van het oude Franse Indochina begint in de Thaise koningsstad Chiang Mai. In de hoofdstad van Noord-Thailand wen je langzaam aan de oosterse sfeer en de lokale eetgewoonten. Probeer bijvoorbeeld alvast de lokale ‘sticky rice’, ‘pad thai’ of de ‘tom-yam soup’. Het geheel ommuurde Chiang Mai ligt aan de rivier Ping en aan de voet van de berg Doi Suthep (1685 m hoog), met de fraaie tempel Wat Pratat, die stamt uit de 16e eeuw. Wat Phra Sing, Wat Chedi Luang en Wat Pa Pao zijn ‘wat’ namen van tempels die een bezoek meer dan waard zijn.

Om de verschillende tempels te bezoeken, is de tuk-tuk hét vervoermiddel bij uitstek. In de buitenwijken zie je vaklieden die zijde weven, lakdozen en parasols maken, zilver smeden en hout bewerken. Op de populaire avondmarkt zijn de meest uiteenlopende souvenirs te verkrijgen. Onder het genot van een traditionele Thaise massage kom je alvast heerlijk tot rust om je klaar te stomen voor de vele indrukken die je opdoet tijdens deze reis door Indochina.

Vanuit Chiang Mai volgen we een mooie route door het gebied van de Gouden Driehoek richting Chiang Khong. Dit dorpje aan de oever van de Mekong rivier biedt je een eerste blik op Laos, oftewel Lanexang, het land van de 1000 olifanten.

Laos

Luang Prabang

Dag 4 Chiang Khong, boottocht Mekong naar Pak Beng
Dag 5 Pak Beng – Luang Prabang
Dag 6 Luang Prabang
Dag 7 Luang Prabang

We verlaten Thailand met een longtailboot over de Mekong. Na de douaneafhandelingen stappen we in een “slow boat” die ons in 2 dagen naar Luang Prabang brengt. Halverwege deze tocht overnachten we in het plaatsje Pak Beng, een klein dorpje aan de Mekong-rivier. De volgende dag dalen we verder de Mekong-rivier af. Onderweg geniet je van de mooie omgeving en het leven op en langs de machtige Mekong-rivier. ’s Middags brengen we een bezoek aan de indrukwekkende Pak Ou grotten. In deze grotten vind je vele boeddha-afbeeldingen in allerlei soorten en maten. Daarna is het nog ongeveer anderhalf uur varen voor we Luang Prabang bereiken.

De oude koninklijke hoofdstad Luang Prabang ligt geklemd tussen twee rivieren: de Mekong en Nam Khan. De stad wordt omringd door heuvels, bossen en riviertjes. Er zijn, zowel in de stad als daarbuiten, vele gouden tempels met draakornamenten op de daken. Een echte plaatselijke delicatesse is wier uit de Mekong, gefrituurd met sesamzaad; dit moet je proberen! Het vroegere koninklijke paleis is tegenwoordig ingericht als museum. De vele tempels kenmerken zich door de tot bijna op de grond hangende daken en veel details, zoals houtsnijwerk en mozaïeken.

Wanneer je alle tempels hebt bekeken en een beetje rust wil, stap je in een boot om op een relaxte manier de groene rijstvelden, de buffels en de vissers te bekijken. Een andere bijzonder leuke tocht is die naar de Tat Kwangsi-waterval, gecombineerd met een bezoek aan enkele kleine dorpjes van minderheidsstammen in de omgeving van Luang Prabang.

Vang Vieng en Vientiane

Dag 8 Luang Prabang – Phonsovan (Vlakte der Kruiken)
Dag 9 Phonsovan – Vang Vieng
Dag 10 Vang Vieng – Vang Sang – Vientiane

We reizen zuidwaarts door prachtig bergachtig landschap langs kleine dorpjes, kleurrijke marktjes en de vriendelijke bevolking. Je ziet hier duidelijk dat het toerisme nog in zijn kinderschoenen staat : de wegen zit vol bochten en gaten en dat maakt het een avontuurlijke, maar vermoeiende rit. De schitterende vergezichten die je tijdens deze busreis voorgeschoteld krijgt, maken echter een hoop goed.

In de omgeving van Phonsovan bezoeken we de befaamde Vlakte der Kruiken. Hier zie je een groot aantal kolossale kruiken, die nogal willekeurig over het gebied zijn verspreid. Het gewicht van de kruiken varieert van zo’n 600 kilo tot zes ton. Archeologen gissen nog steeds naar herkomst en gebruik. De kleinere kruiken werden in de loop der jaren door verzamelaars meegenomen, degene die je er nu vindt neem je zeker niet achteloos als souvenir mee! Om een indruk te krijgen van deze objecten in dit uitgestrekte landschap is een wandeling een absolute must.

Laos, en met name de omgeving van Phonsovan, werd ten tijde van de Vietnam oorlog zwaar gebombaardeerd. In Phonsovan kun je hierover een indrukwekkende informatiefilm bekijken. Je ziet hierdoor het moeilijk begaanbare landschap gevuld met kraters door hele andere ogen.

Vanuit Phonsovan rijden we verder naar Vang Vieng, gelegen in de bocht van de Nam Song rivier. De omgeving wordt gedomineerd door verschillende kalksteenrotsformaties, die langs de rivier oprijzen. In dit kleine plaatsje met een heel ontspannen sfeer wandel je heerlijk langs de oevers van de rivier of verken je de omgeving per fiets en geniet je van de rust en de prachtige natuur. Een ontspannen manier om deze mysterieuze omgeving op je in te laten werken is middels een facultatieve boottocht.

De volgende dag rijden we door naar de hoofdstad van Laos, Vientiane. Onderweg stoppen in bij de archeologische site van Vang Sang, dat verscholen ligt in de jungle. Na een kleine wandeling door het oerwoud, kun je je vergapen aan petroglieven die ten tijde van de Khmer beschaving in de 11e eeuw zijn gemaakt. De rotsen laten afbeeldingen van Buddha zien.

Vientiane

Dag 11 Vientiane
Dag 12 Vientiane – Savannakhet

Gelegen aan de Mekong, is Vientiane in vergelijking met andere Aziatische hoofdsteden een rustige plaats met een provinciale sfeer. De oude koloniale gebouwen en levendige gezelligheid van vele dagjesmensen vanuit Thailand geven Vientiane een leuke sfeer. Neem gerust alle tijd om lekker rond te wandelen door de straten, langs tempels en over drukke markten. Rond de Nom Phou-fontein bevinden zich diverse leuke restaurantjes, waar je je hart kunt ophalen aan allerlei heerlijke gerechten. De That Luang-stoepa is het belangrijkste tempelcomplex van het land. Naast diverse tempels vind je hier verder onder andere ook de Patuxai, de Laotiaanse versie van de Arc de Triomphe. De Franse invloeden doen zich voornamelijk gelden in historische gebouwen en d.m.v. een heerlijk vers stokbroodje bij het ontbijt. Probeer ook eens een gegrilde Mekong vis op één van de terrassen langs het water.

Na de rustige hoofdstad vervolgen we onze route zuidwaarts naar Savannakhet. Savannakhet is een bedrijvig handelscentrum aan de Mekong. De drukke dagmarkt, koloniale gebouwen en de tempels in de omgeving laten een andere kant van Laos zien dan de kleine dorpjes die je tot nu toe hebt bezocht.

Savannakhet en Khong eiland

Dag 13 Savannakhet – Wat Phu – Khong eiland
Dag 14 Khong eiland

Na een overnachting in Savannakhet rijden we richting het diepe zuiden van Laos. We maken een stop bij de ruïnes van Wat Phu in de provincie Champassak. Om bij dit tempelcomplex te komen steken we eerst de rivier over. De hindoeïstische tempel, 200 jaar ouder dan de tempels van Angkor Wat, diende als voorbeeld voor de bouwers van Angkor Wat.

Tegen de avond komen we op Khong-eiland aan, een prachtige plek in de Mekong. Fietsend, wandelend of varend bekijk je de rivieroevers, de rijstvelden, de kleine dorpjes en de tempeltjes in eigen tempo. De omgeving ademt een ongekende rust. Op een terrasje drink je lekkere koffie of de plaatselijk gestookte sterke drank, Lào-láo. Op ongeveer een uur rijden per bus sta je, aan de voet van een grote waterval, aan de grens met Cambodja.

Cambodja

Kratie – Phom Penh

Dag 15 Khong eiland – Kratie
Dag 16 Kratie – Phom Penh
Dag 17 Phnom Penh

We steken de grens over en reizen naar Kratie, het thuisoord van de bedreigde Irrawaddy-dolfijn. Je kunt hier heerlijk relaxen aan de oevers van de Mekong. Door het prachtige landschap rijden we naar de hoofdstad Phnom Penh.

In Phnom Penh overnachten we in een hotel op een unieke plek, vlakbij de Mekong-rivier. De stad biedt tal mogelijkheden voor de nieuwsgierige bezoeker, zoals een bezoek aan het koninklijk paleis met de zilveren pagode en het nationaal museum met vele waardevolle archeologische vondsten uit de Khmertijd. In deze wijk vind je ook oude boeddhistische kloosters en andere gebouwen met duidelijke Khmerkenmerken. Noordelijk hiervan ligt het vroegere ‘Franse’ deel van de stad rond de tempel Wat Phnom. Deze tempel op een heuvel is gebouwd ter herdenking aan de stichting van de stad.

Het charmantste deel is zeker de boulevard langs de Tonle Sap-rivier, waar je in de avonduren heerlijk kunt flaneren tezamen met de Cambodjaanse bevolking. Verder geeft een wandeling rond de centrale markt je een goede indruk van de Chinese wijk met al zijn bedrijvigheid en drukte.

Indrukwekkend en tegelijkertijd huiveringwekkend zijn het Tuol Sleng Holocaust Museum en de zgn. ‘Killing Fields’. De schokkende herinnering aan dit gruwelijke verleden zal voor altjid in je geheugen gegrift bljiven staan.

Siem Reap, Angkor Wat

Dag 18 Phnom Penh – Siem Reap (Angkor Wat)
Dag 19 Siem Reap (Angkor Wat)
Dag 20 Siem Reap (Angkor Wat)
Dag 21 Siem Reap (Angkor Wat) – Singapore – Amsterdam

We overnachten in een centraal gelegen hotel in het gezellige plaatsje Siem Reap, dat als uitgangspunt dient voor een van de hoogtepunten van deze reis: het bezoek aan Angkor, de wereldberoemde tempels van de klassieke Khmer-stijl uit de 9e tot 12e eeuw.

Je hebt de geplande dagen zeker nodig om het grote aantal tempels en de omgeving te verkennen. De reisbegeleider kan een dagexcursie met bus organiseren die je langs alle highlights brengt. Maar als je liever zelf op ontdekking uitgaat, kan dat natuurlijk ook. Een chauffeur met brommer brengt je graag naar het tempelcomplex, maar je kunt ook een fiets huren om naar de resten van de ommuurde hoofdstad Angkor Thom met het koninklijk paleis en de mystieke tempel Bayon te komen. In de onmiddellijke omgeving liggen eveneens schitterende tempelcomplexen als Preah Kahn en de nog overgroeide mysterieuze Ta Prohm. Banteay Srei verder noordwaarts kent het mooiste reliëfwerk, maar het absolute hoogtepunt qua versiering en architectuur is natuurlijk de grootse Angkor Wat. Deze tempel is in de 12e eeuw gebouwd als mausoleum voor koning Suryavarman II en werd later in gebruik genomen als boeddhistische tempel. Het complex is omringd door een 200 meter brede gracht en wordt gedomineerd door een 50 meter hoge tempeltoren.

Er zijn nog tientallen andere tempels in dit bosrijke gebied te bezoeken. Sta eens vroeg op om de tempels in alle stilte te bewonderen bij zonsopkomst. Sommige tempels zijn grotendeels overwoekerd door de jungle; het is een prachtig gezicht om te zien hoe de wortels het langzaam schijnen te winnen van de stenen. Niet alleen de tempels, maar ook het platteland in de omgeving, de markten en de boerendorpjes houden je optimaal bezig. Een bijzonder uitstapje is de boottocht te langs het drijvende dorp op het Tonle Sap meer. Hier verblijven al verscheidene jaren Vietnamese vluchtelingen.

’s Avonds kun je in een van de vele restaurantjes heerlijk eten, een drankje drinken of een voorstelling van klassieke Cambodjaanse dans bijwonen. Vol met ontroerende en schokkende nieuwe indrukken vlieg je met Singapore Airlines via een stop in Singapore weer terug naar Amsterdam.