Terracotta leger

Terracotta leger

Vanochtend naar het terracotta leger geweest in Xi’an. Alles in China is groot, dus dit complex er om heen ook. Er is door de chinezen goed nagedacht over de infrastructuur, want de toeristen komen met busladingen, vooral chinezen, want het is moonfestival, japanners en weinig Europeanen.

We hebben een gesigneerd boek gekocht van de ontdekker van het terracottaleger. Een boer die bij het werk op het land toevallig op het leger stuitte. In de eerste hal zie je de uitgegraven en gerestaureerde beelden, ontzettend indrukwekkend. In hal 2 en 3 zijn ze nog bezig om alles te restaureren. Waarschijnlijk ligt er nog heel veel onder de grond. De bronzen strijdwagen was prachtig gemaakt van brons.

 

 

 

Terracotta leger

Terracotta leger

Het begon allemaal in 1974. Boeren die een put op het land groeven bij de Chinese plaats Xian stuitten bij toeval op een paar van de levensechte soldatenbeelden. Het bleek de ontdekking van de eeuw, want al snel werd duidelijk dat het ging om het uitgestrekte grafcomplex van China’s eerste keizer, Qin Shihuang. De plek staat inmiddels op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het grafcomplex was bedoeld als onderkomen voor de eeuwigheid. Een plek waar het leven van de keizer na zijn dood door zou gaan. De centrale plaats was voor de keizerlijke graftombe met daar omheen tientallen grafkamers

Graf maquette

Graf maquette

vol giften, die garandeerden dat hij niets tekort kwam. Het Terracottaleger is verdeeld over verschillende plekken bij het keizerlijke graf gevonden. In de loop van de tijd zijn deze vindplaatsen geplunderd en in brand gestoken. Veel van de beelden raakten daardoor zwaar beschadigd.

In andere grafkuilen zijn nog veel meer grafvondsten aangetroffen: kunst- en gebruiksvoorwerpen, uiteenlopend van schitterende bronzen beeldjes en wapens tot dierlijke skeletten. Maar er zijn ook ook menselijke resten aangetroffen. Mogelijk mensenoffers – speculaties waarvoor nog geen bewijzen zijn. Nog lang niet alles is onderzocht en opgegraven. Tot op de dag van vandaag wordt hier volop gewerkt.

Het graf van de keizer lijkt onaangeroerd. Historische bronnen, waarvan sommige al van kort na Qin Shihuangs dood dateren, bieden informatie over de inhoud van de tombe. Er zouden kruisbogen staan, zó afgesteld dat ze afgaan bij opening van het graf. Volgens sommigen is het ontwerp van de tombe een weergave van het heelal, met edelstenen en kostbare materialen vorm gegeven. De bodem zou de plattegrond van China voorstellen met rivieren van kwikzilver.

De beelden van de soldaten zijn hol en in delen gemaakt. Verfsporen tonen aan dat ze ooit bonte kleuren gedragen hebben. Het complete Terracottaleger bestaat uit meer dan 7000 mannen; klaar voor de strijd, op ware grootte. Ze zijn onderverdeeld in voetvolk, kruisboogschieters en ruiters met strijdwagens en paarden. Het lijkt alsof de beelden individuen vertegenwoordigen: elke soldaat is anders: het uniform, hoofdbedekking en gezichtsuitdrukking verschillen van soldaat tot soldaat.

Het is bekend dat keizer Qin Shihuang een standaardisatie van productieprocessen invoerde. Het kan dan ook bijna niet anders dan dat dit bij de productie van de duizenden beelden ook het geval is geweest.

Bell tower

Bell tower

Rond 14.30 uur waren we terug in het hotel. Gewandeld naar de zuidpoort en uiteindelijk toch nog de Bell en Drum Tower gevonden. De Bell Tower van Xi’an werd vroeger (met name tijdens de Yuan-dynastie (1271-1368) gebruikt om de tijd aan te geven. En om bijvoorbeeld aan te geven dat de poorten in de stadsmuur dicht gingen voor de nacht. En als er groot alarm werd geslagen. De Bell Tower stamt uit 1384 en stond letterlijk in het hart van de oude Tang-stad, maar dit was meer ten zuidoosten. In 1582 werd de Bell Tower verplaatst naar de huidige plek.

De Drum Tower hoort bij de Bell Tower en staat slechts

Drum tower

Drum tower

enkele honderden meters verderop. Net als de Bell Tower werd hij vooral gebruikt om de tijd aan te geven en bijvoorbeeld ook bij aanvallen van buitenaf. Hij werd gebouwd in 1380 tijdens het bewind van keizer Hongwu tijdens de Ming-dynastie (1368-1644). De Drumtoren werd tweemaal gerestaureerd, in 1699 en in 1740 tijdens de Qing-dynastie (1644-1911). Opmerkelijk detail is dat in de toren geen enkele ijzeren pin is gebruikt.

Om 18.00 met een aantal mensen uit de groep een heerlijke massage gehad van anderhalf uur. Vooral de voeten werden goed onderhanden genomen. 14 euro voor anderhalf uur. Rond een uur of acht waren we terug in het hotel. Met zijn zessen bij de zuid poort bij een japanner wezen eten. Het eten is tot nu toe overal apart. Je moet erg goed opletten wat je eet en je verstaanbaar maken wat je wilt eten is echt een groot probleem.